Boost je weerstand deel 3,

de wisseldouche,water doet leven !

 

De wisseldouche is het douchen met beurtelings koud en warm water, waarbij je altijd eindigt met koud.

De wisseldouche roept de doorstromingsreflex op die zich honderdduizenden jaren in ons lichaam ontwikkeld heeft om zomer en winter  warm te blijven in onze grot…

Deze reflex roepen we weer wakker met de wisseldouche.

Als de doorbloedingsreactie op gang komt is dat een enorme oppepper voor de weerstand.

Hoe werkt het ?

Wees vriendelijk voor jezelf. Bouw de blootstelling aan de koude prikkel rustig op in de loop van weken, maanden, jaren, al naar gelang prettig is.

 Je kan beginnen met enkele minuten warm en daarna neem je de douchekop en sproei je enkele seconden de afzonderlijke lichaamsdelen koud af.

Geleidelijk in de loop van de tijd kan je dan de tijdsduur van de koude prikkel verlengen en meer en meer helemaal onder de douche gaan staan.

Je past het dagelijks toe, of elke keer als je onder de douche staat. Dus:  eindig je douche beurt altijd met koud water. Het is verfrissend en stimulerend en na een paar keer wil je niks anders meer!

 

Per douchebeurt is het gunstig om minstens drie keer de wisseldouche (warm-koud) te doen en altijd te eindigen met koud. Dan komt de warmte refleks mooi op gang

Bij  acute klachten (bijvoorbeeld verkoudheidsklachten, virale aandoeningen enz) doe het zes keer. En dan kun je meerdere keren per dag een cyclus van zes doen. Liever niet op volle maag.

Masseer voorafgaand aan de douches het gehele lichaam met de zgn sisal handschoenen. Hierbij mag je gerust enige druk uitoefenen.

Na het douchen: droog je niet helemaal af, maar trek je kleren aan over het vochtige lichaam, dan activeer je de zelf-droging. Douche in een ruimte die redelijk aangenaam is en zorg dat je na de wisseldouche voldoende warme kleren aantrekt.

Varianten:

De afwassing met de koude washand,

Het koud waterbad

De wisselbaden (wisselbad voor de voeten is heerlijk)

Het zwemmen in fris water

Essentiele daadkracht

Als het gaat om de aanpak van infectieuze aandoeningen zoals verkoudheid enz van keel-neus-longgebied is de truc als volgt. Zodra de eerste symptomen zich aandienen: enige dagen intensief koud water behandeling toepassen zoals wisseldouches en de neusdouche

Intensief wil bijvoorbeeld zeggen drie keer per dag wisseldouche, drie keer per neusdouche.

Meteen ingrijpen wordt ook wel ware daadkracht of essentiële daadkracht genoemd. Sommige situaties lenen zich voor bedachtzaamheid en overleg, andere momenten voor actie.

Achtergrond

Het gebruik van water vindt zijn oorsprong zowel in de Daoïstische als Vedische tradities van persoonlijke ontwikkeling. In recentere tijden in de Zwitserse en Duitse tradities van natuurgeneeswijze van de 19e en 20e eeuw, bijvoorbeeld van dr. Kneipp.

Inmiddels is er hier in Nederland ook universitaire research gedaan op de fysieke effecten, en de resultaten zijn onder meer, dat het een geweldige boost is voor je immuunsysteem.

Steeds meer mensen die het leuk vinden om zomer en winter in natuurwater regelmatig een zwemmertje te doen.

Lees meer:

Waterkuur van de Hindoe-Yogi’ s, Yogi Ramacharaka

De boeken van Wim Hof.

Mijn eigen ervaring met de wisseldouche: de koukleum en het water!

Als er iemand is die neigde naar koukleumen en koud douchen een akelig idee vond, dan ben ik het wel.

Hoewel ik zo rond twintig jaar al kennis nam van het idee van wisseldouches en gebruik van koud water om de gezondheid te bevorderen, stond het idee mij enorm tegen...

Echter toen ik een jaar of vijf geleden of misschien iets langer, telkens in het najaar bevattelijk werd voor verkoudheden heb ik bedacht  toch te gaan beginnen.  Ik heb de blootstelling wel heel rustig opgebouwd, om het leuk te houden voor mezelf. In het begin: ledematen sproeien, romp met de natte washand afnemen.... Daarna lekker warm aankleden. Wat meteen opvalt is, dat het erg lekker is om om die manier een douche te eindigen: enorm verfrissend en stimulerend, in tegenstelling tot het gangbare warm water stortbad, waarbij je eerder wat slomig eindigt (wat overigens soms een goed idee kan zijn vlak voor het naar bed gaan)

Dus ook perfect om  goed wakker te worden in het begin van de dag (maar liever niet meteen na ontbijt, ervoor is handiger).

Inmiddels doe ik het bij elke douche die ik neem, het hele jaar door; in de zomer is het koude water milder dan het winterwater, dat zal je opvallen. Gewoon stug doorgaan.

Het was wennen maar ik wilde al snel niet anders meer.

Als ik het kan, kan jij het ook !